Miért is kertészkednénk bent?

Meglepő lehet hallani, hogy külföldön egyre több mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozó dönt úgy, hogy elhagyja “hagyományos” , kültéri, földkultúrás termesztést, és a  beltéri növénytermesztést részesíti előnyben. A beltéri kertészet nem csak azok számára nyújt vonzó alternatívát, akik a Föld olyan területein élnek, ahol az éghajlati adottságok nem teszik lehetővé a szabadban kertészkedést, hanem rengeteg előnye van azok számára is, akik egészségesebb zöldségeket szeretnének enni az év minden szakában. Íme néhány ok, amiért a beltéri kertészet egyre nagyobb népszerűségnek örvend szerte a világon:

 

1. Kevesebb munka: ha kint kertészkedünk, akkor biztosan számíthatunk rá, hogy a szél lényegesen több magot vet el, mint mi 🙂 A gyomnövények széles választéka mindennapos lakói a szabadtéri kerteknek, értékes tápanyagot és nedvességet szívnak el saját növényeink elől. Az egyetlen módja annak, hogy a gyomok ne károsítsák a növényeinket a manuális gyom kihúzás, azaz gazolás.

Ezen kívül a talaj és a környezet is tartalmaz káros baktériumokat és egyéb nem kívánatos rovarokat, fertőzéseket, amelyek a fejlődésben lévő zöldségeknek nagyobb kihívást jelentenek. Energiájuk egy része így a kártevők elleni védekezésre megy el. Beltéri növénytermesztésnél alkalmazhatunk hidrokultúrás módszert és akkor a talaj híján a talajlakó baktériumok és a gyomnövények elszaporodásának máris gátat vetettünk. Vagy ha ragaszkodunk a földes közeghez, akkor lehet már kapni előre kezelt, kisütött, tápanyagokkal átitatott földkeverékeket, amelyekkel szintén sikeresen próbálkozhatunk.

2. Erősebb növények: a beltéri kertészetnél a termelőnek 100%-ban felügyelnie kell minden lényeges paramétert: fény, víz, világítás, légnedvesség, tápanyagok. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő odafigyeléssel növényeinknek ideális környezetet teremthetünk. Pl mindig pont akkor és azt és annyi tápanyagot kapnak a zöldségek, amire éppen szükségük van. Ez a maximálisan kontrollált környezet és gondoskodás erősebb, egészségesebb növényeket nevel, ami nagyobb hozamot, jobb ízű gyümölcsöket, zöldségeket eredményez. A boltban vásárolt zöldségekkel szemben a frissen szedett, otthoni akár télen is sokkal finomabb és több tápanyagot tartalmaz.

3. Bármikor termeszthetünk: történetesen Magyarország éghajlati adottságai is csak szezonális növénytermesztést engedélyeznek, így mindig megvan, hogy mikor ehetünk friss retket, salátát, mikor van a paradicsom ideje stb. Beltéren akár folyamatosan, egész évben termeszthetjük akár ugyanazt a növényt évszaktól függetlenül. Mivel a kertész feladata a tökéletes körülmények megteremtése, ezért akár januárban is tudunk paradicsomot szüretelni a család legnagyobb örömére.

4. Kevesebb kártevő: a kertészkedés folyamán mindig fennáll az esélye valamilyen gombás fertőzésnek vagy egyéb kártevők támadásának. Ezt kint nehezen tudjuk befolyásolni, maximum növényeink ellenálló képességét növelhetjük megelőzésnek. Egy fedett termesztési rendszerben sokkal kisebb az esélye, hogy bármilyen kártevő be tudjon törni a kertünkbe, ha picit odafigyelünk a tisztaságra és pár dologra, amivel izoláltabbá tehetjük kertünket. Ez nem csak azt jelenti, hogy kevesebb problémával kell a kertésznek foglalkozni, hanem azt is, hogy kevesebb növényvédő szerre van szükség, emelve termésünk minőségét, élvezeti értékét. A peszticidek nem csupán járulékos költségek, hanem hozzáadott toxin, ami nem feltétlen távozik teljesen a növényből.

Kerttel rendelkezőknek is érdemes belevágni, odébb még a tavasz. Panellakóknak pedig kézenfekvő megoldás.

Ne féljetek belevágni, Kertitörpe segít! 😛

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »