Ideje megismerkednünk különböző gyógy-és fűszernövényekkel, nem gondoljátok?
A turbolya ritkábban használt fűszernövény, mint a petrezselyem, de hozzá hasonló, így érdemes ismerned.
A zamatos turbolyát – latinul Anthriscus cerefolium – a népgyógyászat régóta alkalmazza étvágytalanság, tüdőbetegségek és sebek kezelésére. Sajátos, ánizsra és petrezselyemre is emlékeztető zamata miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend, már nemcsak a francia, hanem a hazai konyhaművészetben is.
A turbolya nem tipikus gyógynövény ,felhasználása inkább fűszernövényként ismert.Európa egyes részein a Húsvéti ünnepkörben a Nagycsütörtöki szertartás része, mert illata hasonlít a mirrhára, és mert kora tavaszi kihajtása emlékeztet a megújulásra.
A kora tavaszi friss leveleket az ókori görögök gyermekláncfűvel és vizitormával keverve ,mint tavaszi tonikumot használták . Úgy gondolták ez a kombináció vitamin ,és ásványi anyag tartalma miatt megfiatalítja a testet a tél után . Norvégiában ,és Franciaországban egy tál friss darált turbolyalevél is jár a tavaszi étkezésekhez ,amelyet gazdagon szórnak a salátákra ,levesekbe ,pörköltekre.
A turbolya leírása
A Földközi-tenger vidékén, illetve Elő-Ázsiában honos egyéves növényt már a 16-17. században is ismerték és termesztették. A turbolya nagyjából 25-60 cm magasra nő, szára vékony, üreges, kissé bordás és elágazó.
Virágzata apró, fehér virágokból álló ernyőkből tevődik össze, és nyárutón – illetve áttelelt rügyekből – tavasz végén fakad. Levele csipke formájú, páfrányra emlékeztető, többszörösen osztott, világoszöld. Termése sötét színű, keskeny, körülbelül 6 mm hosszú.
A turbolya egészségügyi hatásai:
A növény levele C-vitaminban, karotinban, vasban és magnéziumban is bővelkedik. A friss turbolya 0,03% illóolajat, aminoglikozidot és keserűanyagot is tartalmaz.
Ezekek az illóolajoknak köszönhetően emésztésserkentő, vértisztító tulajdonsággal bír, valamint segít a máj és a vese salaktalanításában. Mivel C-vitamin-tartalma más fűszernövényekhez viszonyítva magas, valamint flavonoidokat is tartalmaz, antioxidáns hatású növényről van szó.
Így fogyaszthatod:
Ezt az értékes fűszer- és gyógynövényt nem lehet szárítani ,mert íze nagyon könnyen elvész. Ha néhány hónapig még élvezni szeretnénk a friss növény ízét fehér borecetben lehet áztatni ,vagy püréjét kevés vízzel összekeverve jégkocka tartóban lefagyasztva lehet tárolni .
Legegyszerűbben úgy használhatod ki a turbolya pozitív egészségügyi hatásait, ha mártásokat, gombával készült ételeket vagy éppen halféléket ízesítesz vele.
Amennyiben salátához használod, ügyelj rá, hogy fiatal, zsenge hajtásokat használj fel, ne pedig szárított leveleket – így lesz igazán üde az étel.
A turbolya sikeresen tartható cserépben is ,ha az megfelelően mély a hosszú gyökerek számára ,és így folyamatosan friss levelekhez lehet jutni. Kiskertben pedig a megfigyelés szerint távol tartja a csigákat kedvenc növényeinktől.
Mindemellett fogyaszthatod emésztő- és légzőszervi megbetegedések, vese- és hólyagbántalmak elleni tea formájában is. A forrázz le 3 dl vízzel két teáskanálnyi turbolyát, majd hagyd ázni hat-nyolc percig. A főzetet esténként, lefekvés előtt érdemes fogyasztanod. Ízesítheted egy csepp mézzel, ha önmagában nem ízlik.
Dédanyáink idejében a tüdőbaj ellen, szülés utáni fájdalmak csökkentésére javasolták. A szülő asszonyoknak turbolyalevest készítettek. Véraláfutás, zúzódás eloszlatására az összetört növényt kötözték a sérült testrészre.
Próbáljátok ki Ti is a zamatos turbolyát, és írjátok meg tapasztalataitokat!
Látogassatok el közösségi oldalamra is, ITT.
Kertitörpe
Források:
www.sallybernstein.com
www.herbal-information.com
www.wikipedia.org
www.femina.hu
http://fitoterapiakalauz.hu/turbolya-anthriscus-cerefolium/
http://www.gyogynovenyhatarozo.com/zamatos-turbolya-anthryscus-cerefolium/
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: